Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Boekje

Wie zijn onze boeren, en wat produceren ze?

24.252. Dat is het exacte aantal land- en tuinbouwbedrijven dat Vlaanderen in 2013 telde. Ter vergelijking: in 2014 woonden er 6,4 miljoen inwoners. Zo gesteld lijkt het aantal boerderijen erg klein. En toch hebben wij geen honger. Natuurlijk wordt er voedsel ingevoerd, maar een belangrijk deel van wat wij consumeren, komt toch uit eigen land. Onze agrohandelsbalans is trouwens positief, wat wil zeggen dat we meer landbouwproducten exporteren dan importeren.

Dat is straf, en het maakt ons des te nieuwsgierig. Want wat produceren onze boeren eigenlijk? Om hoeveel ton of liter gaat het? Hoe produceren ze het? Biologisch, gangbaar, intensief of gemengd - hoe verhouden die productiemethoden zich ten opzichte van elkaar? Zijn onze boerderijen groot of eerder klein? Hoe zit het met onze veestapel? En wie werkt er op de bedrijven? Zijn het nog steeds vooral familieleden? Of worden onze boerderijen misschien bevolkt door de nieuwste robots, zo modern als ze zijn? Of zijn ze toch niet zó vooruitstrevend? Hoe zit het trouwens met de nevenactiviteiten van onze land- en tuinbouwers? Zijn ze intussen allemaal B&B-uitbater, of valt dat wel mee? En de nieuwe boeren waar we soms iets over lezen, wie zijn dat? 

Op al deze vragen krijg je in dit boekje een antwoord. Benieuwd? Je kan het boekje hierboven digitaal lezen. Toch liever een papieren exemplaar? Dat kan je bestellen (gratis) door het gewenste aantal exemplaren (vanaf 5) + je adres te versturen naar info@veldverkenners.be.

Ontvang je onze boekjes in de toekomst graag automatisch twee keer per jaar in je bus? Dat kan eveneens door een mailtje te sturen naar info@veldverkenners.be met je naam, adres en het gewenste aantal exemplaren (vanaf 10). Net als al onze andere diensten, is zo'n abonnement gratis.

Veel leesplezier!

Vooruitblikken met Veldverkenners

Na zijn geschiedenis (Terug in de tijd met Veldverkenners), belichten we in dit boekje de toekomst van de landbouw. In 2050 telt de wereld volgens de VN 9,6 miljard inwoners. Dat zijn er 30 procent meer dan vandaag. Bovendien wordt verwacht dat de wereldwijde vraag naar voeding in verhouding nog meer zal stijgen. De koopkracht van die extra monden zal immers ook toenemen, en wie meer budget heeft voor voeding zal meer en anders willen eten. Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO wil dit zeggen dat de vraag naar voeding in plaats van met 30 procent, met maar liefst 50 of zelfs 70 procent zal stijgen (!). En dat terwijl het door de klimaatverandering en het stijgend gebrek aan grond, water en andere hulpbronnen steeds moeilijker wordt om voeding te produceren. Hoe en wat zullen we dus eten in 2050? Aan de hand van 6 factoren die vandaag al aan het veranderen zijn, proberen we een beeld te schetsen. 

Benieuwd? Je kan het boekje hierboven digitaal lezen. Toch liever een papieren exemplaar? Dat kan je bestellen (gratis) door het gewenste aantal exemplaren (vanaf 10) + je adres te versturen naar info@veldverkenners.be.

Veel leesplezier!

«      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »