Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Boekje

Op zoek naar ruimte met Veldverkenners

Vlaanderen is zo’n 1,36 miljoen hectare of 13.682 km² groot. Met 6,4 miljoen inwoners nemen we daarvan een derde in beslag voor onze woningen, werkplaatsen, recreatie- en sportparken, wegen, tuinen, parkings, enzovoort. Dat ‘ruimtebeslag’ groeide het afgelopen decennium met 6 hectare per dag. Je leest het goed: per dag. En dat is dan al een verbetering tegenover eind vorige eeuw, want toen verdween elke dag 12 hectare open ruimte als sneeuw voor de zon. Een proces dat aan de gang is sinds de start van de industriële revolutie.

Volgens experts kan het zo niet verder gaan. Het tempo van 6 hectare minder open ruimte per dag moet omlaag. Open ruimte behoedt ons immers voor allerlei kommer en kwel. Om het tij te keren, werkt het Departement Omgeving aan een nieuw ruimtelijk beleid. Eind 2016 werd daarvan het Witboek gepubliceerd, zeg maar een beleidsverklaring. Die verklaring wordt nu omgezet in een (ontwerp) beleidsplan. Klinkt nogal technisch, maar de materie is best boeiend en… belangrijk voor ons allemaal. Lees even mee.

Lees je liever op papier? Wij versturen gratis een pakket boekjes vanaf 10 exemplaren. Vraag het aan via info@veldverkenners.be. Wil je graag 2 keer per jaar automatisch onze boekjes in de bus? Dan kan je een gratis abonnement nemen, eveneens vanaf 10 exemplaren. 
 

Ontspannen op de boerderij met Veldverkenners

Een boerderij is vandaag niet alleen een plek waar geboerd wordt. Het is ook een plek waar gefeest wordt, geslapen, gegeten, gekookt, gepicknickt, gespeeld, en ga zo maar door. Alleen is het soms moeilijk je weg te vinden in dat aanbod. Wie kan je helpen wanneer je op zoek bent naar een zorgboerderij? Op welke boerderijen kan je kind zijn verjaardag vieren? En waar kan je met je bedrijf op teambuilding?

In dit boekje bieden we je een handig overzicht van initiatieven en organisaties die je aan de juiste contactgegevens kunnen helpen. De bijbehorende lijsten met adressen van boerderijen vind je op deze website (Doe-tips en Agenda). Zoek bijvoorbeeld op 'workshop', 'boerderijspelen', 'kinderboerderij' en 'vergaderen' voor een overzicht van boerderijen met een interessant aanbod recreatie en faciliteiten. Ontbreekt er een adres? Geef ons dan een seintje via info@veldverkenners.be en wij voegen het toe aan de lijst.

Het volledige boekje 'Ontspannen op de boerderij met Veldverkenners' kan je hier digitaal lezen. Vanaf 10 exemplaren kan je een papieren exemplaar aanvragen, eveneens via info@veldverkenners.be. Ontvang je in de toekomst graag automatisch twee keer per jaar onze boekjes? Dan kan je op hetzelfde emailadres een gratis abonnement aanvragen.

«      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »