@livewireStyle
header.home link

Boekentip (+win): Melting pot – de wereld kookt in België

De wereld is klein, en België zeker. Toch leven hier mensen uit verschillende culturen samen. Met hun eigen eetgewoontes, -tradities en specialiteiten. Sommigen zijn hier terechtgekomen met de droom een nieuw leven op te bouwen, anderen eerder toevallig. Hoe dat ook zij, ze hebben een verhaal te vertellen. Het boek Melting Pot bundelt een aantal van die verhalen, en koppelt daaraan 250 culinaire adressen in binnen- en buitenland.
20 januari 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Beelden: Karin De Bruyn

 

De wereld is klein, en België zeker. Toch leven hier mensen uit verschillende culturen samen. Met hun eigen eetgewoontes, -tradities en specialiteiten. Sommigen zijn hier terechtgekomen met de droom een nieuw leven op te bouwen, anderen eerder toevallig. Hoe dat ook zij, ze hebben een verhaal te vertellen. Verhalen over vallen en opstaan, twijfel en hoop. Verhalen die ontroeren en beklijven. In het boek ‘Melting pot - de wereld kookt in België’ krijgen 20 chef-koks en foodies met roots ver buiten België de kans dat verhaal te vertellen. En dat levert bijzonder interessante lectuur op.

Wat bijvoorbeeld te denken van een Amerikaan die voor drie maanden naar Brussel kwam om een restaurant mee uit de grond te stampen, maar ondertussen verliefd is geworden op de stad en er zich definitief heeft gevestigd? Of van de ambitieuze zoon van Syrische vluchtelingen die brood op de plank probeerden te brengen door een restaurant en later een broodjeszaak uit te baten, maar daarbij vaak bedrogen werden? Ondanks en wellicht ook dankzij het pad dat zijn ouders hebben bewandeld, heeft hij een strijdlust om u tegen te zeggen. Zijn droom? Een Syrisch-Libanees restaurant met een ster. Maar voorlopig is hij tevreden met zijn job als chef-kok in een bijzonder succesvol restaurant in Oudergem, waar hij de kans krijgt te sleutelen aan zijn culinaire kunnen. En de Amerikaan? Die droomt ervan ooit ‘iets nieuw’ te doen met eenvoudige dingen zoals brood. Maar intussen blijft hij een Amerikaan die kookt in Europa, volgens hem het mekka van alles wat culinair is. Dat brengt best wat stress en onzekerheid met zich mee, maar gelukkig zijn er onze Geuze, hopscheuten en garnalen - want die maken veel goed.

 

melting-pot-chef-bis.jpg

 

Koppel aan deze verhalen 250 culinaire adressen getipt door diezelfde 20 chef-koks en foodies, en je hebt het succesrecept voor een culinair boek nieuwe stijl te pakken. Veldverkenners mag drie exemplaren van het boek weggeven, evenals vijf unieke foodadressen uit die impressionante lijst van 250:

 

  • Flour Power (Artemeersmolen): jonge molenaar die een oude ambacht in ere houdt. Als particulier kan je er elke dinsdag tussen 10:00 en 16:00 en elke zaterdag tussen 10:00 en 17:00 terecht voor een pak meel. Adres en meer info: Artemeersstraat 14a, 9880 Poeke, 0498 60 47 40, www.flourpower.be
     
  • IJshoeve D’Hooge Scheure: familiaal melkveebedrijf gespecialiseerd in zuivelverwerking. Elke vrijdag en zaterdag tussen 09:00 en 19:00 vind je in de hoevewinkel vers bereid roomijs (7 smaken), kaas, melk, boter, yoghurt, enzovoort. Adres en meer info: ‘s Gravenstraat 1, 8530 Harelbeke, 056 777 525, Facebookpagina, www.onthaalopdeboerderij.be  
     
  • Marché du Châtelain: boerenmarkt in Brussel, elke woensdag te bezoeken tussen 13:00 en 19:30. Je kan er behalve groenten, fruit, kaas en vlees ook vers bereide maaltijden zoals quiche en meer exotische toppers zoals Pad Thai kopen. Adres en meer info: Kasteleinsplein, 1050 Elsene
     
  • Sanguisorba: familiaal bedrijf gespecialiseerd in de teelt van kruiden, wilde planten en vergeten groenten. Je vindt er vooral minder commerciële en dus exclusieve gewassen, geteeld op zo natuurlijk mogelijke wijze. Je kan er terecht op dinsdag, woensdag en zaterdag tussen 10:00 en 18:00, maar vanaf juli alleen op afspraak. Adres en meer info: Broechemlei 93, 2520 Ranst, 0472 43 49 91, www.sanguisorba.be
     
  • Vermeulen-Dom en Van de poel in Roephal (ook wel Criée genoemd): twee slagers in een overdekte markthal in Antwerpen. Van de poel is vooral bekend om zijn wild en gevogelte, Vermeulen-Dom om zijn exclusieve rund-, varkens- en lamsvlees. Van dinsdag tot en met vrijdag is de markthal open van 08:00 tot 19:00, zaterdag tot 18:30. Adres en meer info: Roephal, Van Schoonhovenstraat 21, 2060 Antwerpen

 

melting-pot-handen-bis.jpg

 

Verder vind je in het boek adressen voor meer exotische ingrediënten, zoals oosterse specerijen, Marokkaanse ingelegde citroenen, Afrikaanse, Japanse, Russische en Poolse specialiteiten - noem maar op. Maar ook handelaars in exclusieve wijnen en sterke dranken, koffiebranderijen, patisserieën, chocolatiers, enzovoort. En natuurlijk unieke eetadresjes, in binnen- en buitenland. De lijst is eindeloos - nu ja, niet echt natuurlijk, maar 250 adressen voelt toch behoorlijk eindeloos :).

 


‘Melting Pot - de wereld kookt in België’ is te koop voor 19,95 euro via Luster


Tip: Veldverkenners mag drie exemplaren weggeven. Waag hier je kans. 

 

meting-pot-maaltijd-bis.jpg

Gerelateerde artikels