@livewireStyle
header.home link

Boekentip: No leftovers

Dat voedselverspilling een probleem is, weten we. Dat we er zelf mee verantwoordelijk voor zijn, ook. Maar hoe we het concreet kunnen vermijden, niet. Of toch niet voldoende. Vooral die restjes vormen een probleem. Daarom zijn we extra blij met dit nieuwe kookboek van KVLV.
21 september 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Beeld: ©Studio Wauters

 

Dat voedselverspilling een probleem is, weten we. Dat we er zelf mee verantwoordelijk voor zijn, ook. De feiten zijn immers deze: Een gemiddeld Vlaams huishouden gooit per jaar 43 tot 62 kilogram voedsel weg. Dat is niet alleen verspilling van zo iets belangrijks als voeding, maar ook van schaarse middelen zoals energie, water en grond (om het te produceren, transporteren, bewaren en bereiden). Om nog maar te zwijgen van de achterliggende CO2-uitstoot en andere soorten van milieuvervuiling die met voedselproductie verbonden zijn. En dan gaat dat voedsel de vuilbak in? Niet oké!

Maar goed, dit weten we dus allemaal al. Hoe we verspilling concreet kunnen vermijden, spijtig genoeg niet. Of toch niet voldoende. We maken immers al soep van preigroen en letten beter op de houdbaarheidsdatum van de producten in onze voorraadkast, maar daar stopt het. Wat nog steeds een probleem vormt, zijn die restjes (net niet genoeg voor morgen, argh!).

Want ja, vrijdag = restjesdag, maar heel vrolijk worden we daar niet van. Behalve bij de uitzonderlijk creatieve koks, blijft het in de meeste gezinnen bij de restjesomelet, deel 24 (oh lekker, zucht). Daarom zijn we ook zeer blij met het nieuwe kookboek van KVLV: No leftovers, koken met restjes. Eindelijk! Het boek belooft 42 creatieve recepten, die ‘verder gaan dan de klassieke frittata’ (dank!). Enkele voorbeelden: pastamuffins (klinkt goed), stokbroodquiche (klinkt goed), wafels met rijst (klinkt goed!) en onderstaande spaghettiquiche

 

no-leftovers-spaghettiquiche_studio-wauters.png

Beeld: ©Studio Wauters

 

Dit heb je nodig:

  • 400 g gekookte spaghetti
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 4 eieren
  • 4 el room
  • 1/2 el kerriepoeder
  • enkele druppels tabasco
  • 200 g geraspte belegen kaas
  • 2 knoflookteentjes
  • 200 g gezouten spekblokje
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • peper
  • zout
     

Zo maak je het klaar:

  • Klop de eieren los met de room, het kerriepoeder en de tabasco. Roer er de kaas onder en breng op smaak met peper en zout. Snipper de ui fijn en pers de knoflook. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes.
     
  • Bak de spekblokjes aan in wat olie. Voeg de ui toe en laat zachtjes fruiten zonder te kleuren. Voeg de knoflook en tomaten toe en laat even mee fruiten. Meng er de spaghetti door.
     
  • Haal van het vuur en meng de spaghetti met het eimengsel. Schep in een beboterde ovenschotel of taartvorm, strijk de bovenkant glad en druk aan. Bak ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C tot het eimengsel gestold is en de taart mooi bruin is.
     
  • Snijd in punten en serveer met een frisse salade.
     

Bron: No Leftovers - KVLV, Vrouwen met vaart

 

Het boek vormt een vervolg op het eerdere 'No waste cooking', dat meer gericht was op koken met snijresten en minder voor de hand liggende onderdelen van groenten en fruit. Meer info daarover vind je hier

'No leftovers' is te koop via www.kvlv.be, kost 14,95 euro en telt 66 pagina’s.

 

Win een exemplaar

Veldverkenners mag een exemplaar van het boek weggeven. Deelnemen doe je hier. De wedstrijd loopt tot 5 oktober. Succes!

 

Gerelateerde artikels