@livewireStyle
header.home link

Bioappels en -peren: hoe, wat, waar?

Van 20 tot 28 oktober voert BioForum Vlaanderen campagne om bioappels en -peren in de kijker te zetten. Het ideale moment om eens na te gaan hoe biologische telers te werk gaan, welke rassen er allemaal zijn, waar je ze kunt kopen, en wat je er allemaal mee kunt doen.
18 oktober 2018  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Van 20 tot 28 oktober voert BioForum Vlaanderen campagne om bioappels en -peren in de kijker te zetten. Het ideale moment om eens na te gaan hoe biologische telers te werk gaan, welke rassen er allemaal zijn, waar je ze kunt kopen, en wat je er allemaal mee kunt doen.

Wat houdt biologische appel- en perenteelt in?

Op biomijnnatuur.be word je uitgebreid meegenomen in de boomgaard en leer je alles over het specifieke van biologische appel- en perenteelt. De basis is natuurlijk dat er geen kunstmest gebruikt wordt, en ook geen herbiciden en chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Nog enkele interessante weetjes die BioForum Vlaanderen meegeeft:

  • Een biologische teler kiest niet alleen commercieel interessante rassen zoals Jonagold, maar ook robuuste, mogelijk oudere rassen die resistent zijn tegen bepaalde ziektes.
  • Sommige rassen zijn speciaal voor bio veredeld, zoals de nieuwe Natyra die resistent is tegen schurft.
  • In het voorjaar gaat de bioteler schoffelen om de nodige zuurstof in de bodem te krijgen en om het bodemleven te activeren zodat er voedingsstoffen vrijkomen. Rond half mei wacht de teler beter met schoffelen zodat de jonge oorwormen die in de kruidlaag zitten de kans krijgen om in de bomen te kruipen en daar de (blad)luizen op te eten.
  • De grootste vijand is schurft, vooral bij Jonagold. Schurft is op zich niet schadelijk voor de consument, maar de schimmel ontsiert de schil met zwarte ruwe vlekken. Tegen schurft helpt een behandeling met koper, zwavel of bicarbonaat. Het gebruik van koper wordt in bio streng beperkt tot 6 kilogram per hectare per jaar.
  • Voor elke plaag van ongewenste insecten of knaagdieren wordt er gezocht naar een gepaste remedie. Twee voorbeelden (die trouwens niet enkel tot de bioteelt beperkt zijn):
    - Tegen fruitmot kan de teler speciale geurdraadjes (feromoonverwarring) ophangen in de boomgaard. Dit geurstofje verwart de mannetjesmotten, waardoor zij de vrouwtjes niet kunnen vinden en zij zich niet voortplanten.
    - Door het installeren van nestkasten trekken de telers torenvalken aan, die muizen, ratten en woelratten vangen die zich te goed doen aan de wortels van de fruitbomen. Met kleinere nestkasten trekken ze mezen aan, die prima insecteneters zijn.

BMN_sap-stroop_productweetjes_biomijnnatuur.jpg

Hoe zit het met biosap en -confituur?

Van biologisch geteeld fruit kun je natuurlijk ook sap, stroop, confituur, sorbet, yoghurt, koeken … maken. Maar hoe blijft het dan biologisch? In elk geval zijn er geen chemische bewaarmiddelen, smaakversterkers, kunstmatige aroma’s of kleurstoffen toegelaten. Het zoete bijvoorbeeld komt enkel van de suikers aanwezig in het fruit of van toegevoegde natuurlijke zoetmakers als rietsuiker, rijstsiroop of diksap.

Lees er meer over (en over de verschillen met de gangbare verwerking) op biomijnnatuur.be.

Waar koop je bioappels en -peren?

Sowieso in gespecialiseerde biowinkels en ook in veel klassieke supermarkten vind je biologische appels en peren. Aan het groene, Europese biolabel op de verpakking zie je dat het om biologisch fruit gaat.

Ook via de korte keten kun je fruit aankopen. Op biomijnnatuur.be vind je alle biopunten voor fruit.

Waar kun je tijdens de campagneweek naartoe?

Win een fruitpakket

Van 17 t.e.m. 31 oktober kun je op biomijnnatuur.be meespelen met een kennisquiz, waarbij je een fruitpakket (met biologische appelen en peren, natuurlijk) kunt winnen. Veel succes!

Bron: biomijnnatuur.be, BioForum Vlaanderen

Fotocredit © Wout Hendrickx voor BioForum Vlaanderen, styling: Debby de Mangelaere

Gerelateerde artikels