Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips
bio-bloemen in een vaas

Bio-bloemen: waar koop je ze?

We spotten een nieuwe trend: de huidige generatie 20ers en 30ers valt massaal voor lokale bio-bloemen in wild gestylde boeketten. Ook De Morgen schreef er onlangs een artikel over, en wijdde de trend onder meer aan de populariteit van bloemen in sobere, Scandinavische interieurs op sociale media. We voelden het al aankomen toen jonge vrouwen enkele jaren geleden plots allemaal met een bloemenkrans in hun haar op de festivals rondliepen: bloemen zijn niet langer tuttig maar hip! Op voorwaarde dat ze er natuurlijk en een beetje wild uitzien.

Een jonge garde enthousiastelingen sprong op de kar en opent nu druppelsgewijs bedrijfjes met zelf geteelde bio-bloemen uit openlucht, die met de fiets aan huis bezorgd worden of zelf te plukken zijn. Resoluut kiezen ze voor inheemse, robuuste soorten die geen kunstmest of gewasbescherming nodig hebben en zonder bescherming van een verwarmde serre stand houden in ons klimaat. Enkele van die leuke start-ups op een rij:

 

1. Bloom in Ichtegem

Bloom is een biologische bloemenboerderij waar je boeketten kan bestellen en vanaf juni 2017 ook zelf bloemen kan plukken. Nog dit jaar start Bloom met thuislevering in de regio Brugge, via het ecologische transportbedrijf Bubble post (met de fiets, elektrische wagen of bestelbus op aardgas) in de postcodes 8000, 8200 en 8310.

Meer info: www.biobloom.be en Facebookpagina

 

2. Blommm in Gent

Blommm is een bedrijf in opstart, gevestigd in het Gentse DOK Noord. Vanaf 14 mei 2017 wil het biologische bloemen van lokale telers via de fiets aan huis in de stad bezorgen.

Meer info: www.blommm.be en Facebookpagina

 

3. Florisant in Bever

Sandra Verweij maakt natuurlijke boeketten met ecologische bloemen uit haar eigen (indrukwekkende!) tuin.

Meer info: www.florisant.be en Facebookpagina

 

florisant-bloementuin-450.jpg

Beeld: Florisant

 

4. Juffer uit Melsele

Veerle Huybrecht teelt en ontwerpt decoratieve maar vaak ook eetbare boeketten in Melsele bij Antwerpen. Ze specialiseert zich dus in eetbaar moois.

Meer info: www.juffer.org en Facebookpagina

 

5. Fleur-couleur in Landegem

Biobloemen die geteeld worden naast de groenten van bioboerderij ’t Schaaphof in Landegem. Binnenkort worden ze (ook) verdeeld via Blommm in Gent.

Meer info: Facebookpagina

 

6. Fleurs d’ici in Hove

Initiatief van Steffi Cornwell, een vrouw met een droom en een grote achtertuin in de buurt van Antwerpen. 2017 wordt haar eerste seizoen.

Meer info: www.fleursdici.be

 

boeketten-fleur-couleur-450.jpg

Beeld: Fleur-couleur

 

7. Bookette in Overijse

Bookette is het initiatief van Sanne De Greef en Lut Ceulemans, twee bevriende tuinliefhebbers. Je kan er boeketten bestellen van zelf gekweekte bio-bloemen. Beschikbaar van april tot en met oktober.

Meer info: www.booketteflowers.be

 

8. Ook zelfoogst- en zelfplukboerderijen

Een aantal zelfoogst- en zelfplukboerderijen heeft ook bloemen in teeltrotatie staan. Zo zijn er het Wijveld in Destelbergen, ’t Goed ter Heule in Lauwe, CSA Grondsmaak in Kontich, ’t Plukgeluk in Heverlee en Bloemenplukweide in Aartselaar.

 

Waarom biologische bloemen?

Gangbare bloemen worden in België vooral in verwarmde serres geteeld. Dat kost behoorlijk wat energie, al doet de sector inspanningen om het energieverbruik terug te dringen. Gangbare bloemen in openlucht vragen dan weer meer gewasbescherming en meststoffen, meer bijvoorbeeld dan voedergewassen. Daarenboven wordt een aanzienlijk deel van de snijbloemen op onze markt geïmporteerd, soms met het vliegtuig.

Hierdoor hebben bloemen bij de klassieke florist een ecologische voetafdruk waarover de nieuwe generatie internetgebruikers struikelt. Ze zoeken naar alternatieven, naar bloemen die volgens het seizoen geteeld worden in openlucht zonder toepassing van chemische hulpmiddelen (gewasbescherming en kunstmest) en zo weinig mogelijk kilometers afleggen voor ze in de vaas op hun tafel belanden. Enkele jaren geleden zou hun zoektocht allicht vruchteloos zijn gebleven, maar nu is de markt van lokale, biologische aanbieders aan het boomen.

Ook Velt en BioForum weten dit, want zij publiceerden onlangs lijsten met verkooppunten (ook bloemenwinkels en markten). Verkooppunten van bloemen met biolabel vind je bij BioForum, adressen voor ecologische bloemen bij Velt.  

 

biobloemen-in-grote-vaas.jpg

 

Ter info enkele feiten en cijfers over de Belgische snijbloemensector

 • België telt 30 hectare snijbloemen in openlucht in 2015. In 2008 was dit nog 76 hectare.
   
 • Onder glas telt het areaal Belgische snijbloemen 22 hectare. In 2008 was dit nog 68 hectare.
   
 • Het aantal Belgische sierteeltbedrijven dat snijbloemen teelt (in hoofd- of nevenberoep) is 23 in 2015. In 2000 was dit nog 153 (!).
   
 • België importeert voor 120 miljoen euro snijbloemen in 2015, waarvan voor 28 miljoen euro rozen. Deze cijfers zijn op korte termijn sterk teruggevallen, want in 2014 bedroeg de importwaarde van snijbloemen nog 245,8 miljoen euro en die van rozen 141,8 miljoen euro. De cijfers van 2015 benaderen die van 2007, toen voor 122,8 miljoen euro snijbloemen werden geïmporteerd en voor 23,5 miljoen euro rozen.
   
 • Van alle sierteeltproducten (bijvoorbeeld ook bollen en knollen, zaaigoed, bomen en kamerplanten) worden snijbloemen het vaakst ingevoerd in België (30% van de importwaarde).
   
 • Belangrijkste importland voor sierteelt in het algemeen (niet alleen snijbloemen) is Nederland (67%). Daarna volgt de rest van Europa (in totaal meer dan 80%) en dan pas Israël, Ethiopië en Kenia. Uit Nederland importeert België in de eerste plaats snijbloemen (28%).
   
 • België exporteert ook snijbloemen, goed voor 76,5 miljoen euro in 2015. De belangrijkste afnemers van onze bloemen zijn Nederland (53%), Frankrijk (33%) en de rest van de buurlanden (Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Duitsland). Buiten Europa gaan onze bloemen vooral naar IJsland.

 

Bron cijfers: VLAM

Lees nog artikels met volgende tags

bloemen, bio, biologisch, Moederdag, sierteelt, zelfpluk
Aangemaakt op 15:55 25/04/2017 Laatst aangepast op 11:09 29/05/2017