@livewireStyle
header.home link

8 x stilte op het platteland na de feestdrukte

Nood aan wat rust na de feestdagen en tussen de nieuwjaarsrecepties door? Plan een uitstap naar een stiltegebied – een gebied dat beschermd en onderhouden wordt omwille van zijn geluidslandschap. Vlaanderen telt er acht.
5 januari 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Nood aan wat rust na de feestdagen en tussen de nieuwjaarsrecepties door? Plan een uitstap naar een stiltegebied – een gebied dat beschermd en onderhouden wordt omwille van zijn geluidslandschap. Het gaat niet om plaatsen waar geen geluiden te horen zijn, maar om plaatsen met zo weinig mogelijk storende geluiden, en een unieke mengeling van aangename geluiden. Dat kunnen natuurlijke geluiden zijn, maar ook natuurlijke en menselijke geluiden in een interessante mix. Een plek zonder menselijke geluiden is in ons dichtbevolkte Vlaanderen immers bijzonder moeilijk te vinden. En net daarom moeten we onze stiltegebieden koesteren. Vlaanderen telt er acht met officieel kwaliteitslabel:

 

1. De bossen van Gerhagen in Tessenderlo

Het stiltegebied Gerhagen bevindt zich in de Limburgse Kempen, grenzend aan de bossen De Merode. Je kan er kiezen uit twee stiltewandelingen, een van 3,5 km en een van 6 km, die beide vertrekken aan het Bosmuseum. In dat museum kan je voor je vertrek gratis een stilterugzak lenen, een wandelkaart afhalen en in een speciale geluidscabine kruipen. Wie nog beter de stilte wil ervaren, kan bovendien een stiltegids inhuren. Die helpt je de geluiden uit de natuur beter te horen, voelen en ervaren. Op de stiltepaden zijn trouwens ligzetels en hangmatten geïnstalleerd, zodat je ook fysiek even tot rust kan komen.

Meer info vind je hier

 

2. De Schelde-oevers in Bornem

In de polders van Bornem in Hingene, Weert en Wintam reikt het geluidsniveau nooit boven 40 decibel. Je kan er dus in alle stilte wandelen over de dijken, door de bossen en tussen de slikken en schorren. Van april tot december worden begeleide wandelingen georganiseerd, en groepen van minstens 15 personen kunnen een stiltegids reserveren.

Meer info vind je hier.  

 

landschap-winter-bis.jpg

 

3. Park Kempenbroek op de grens van Bocholt, Bree en Kinrooi

Het Grenspark Kempenbroek is 25.000 hectare groot en strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Het gebied verkennen doe je dus beter met een gids. Die neemt je 2 uur lang op sleeptouw door het moerasgebied om te herbronnen. Zo’n stilte-excursie kost 60 euro en is geschikt voor groepen tot 25 personen.

Meer info vind je hier.  

 

4. De Liereman in Oud-Turnhout

In Landschap De Liereman tussen Oud-Turnhout en Arendonk ervaar je wat de term Stille Kempen betekent. Het domein is meer dan 500 hectare groot en wordt beheerd door Natuurpunt, in samenwerking met lokale landbouwers. Het bestaat uit een mozaïek van bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen, wat het tot een uniek natuurgebied in Europa maakt. Verschillende kleine en grotere beestjes voelen zich er thuis. Een specifiek stiltepad is er niet, maar je kan wel kiezen uit verschillende landschapswandelingen (van 1,6 tot 13,7 km). En wie wil, kan ook hier een wandelgids boeken. 

Meer info vind je hier.  

 

landschap-venen-bis.jpg

 

5. Zwarteput op de grens van Bilzen, Lanaken en Zutendaal

Zwarteput ligt in het overgangsgebied tussen de Kempen en Haspengouw, en bevat kenmerken van beide streken. Het bestaat uit bos en heide, beekvalleien, landbouwgebied en zelfs enkele kleinere woonkernen. De mooiste plekken worden aan elkaar geweven in het stiltebelevingspad ‘Pad der Zinnen’. Naast dat pad liggen 7 zwerfstenen, met daarop teksten van onder andere Bernard Dewulf, Willem Vermandere en Jeroen Brouwers. Het pad is 21 km lang maar kan opgedeeld worden in 3 lussen van 6,5 km, 7 km en 7,5 km.

Meer info vind je hier

 

6. Altenbroek, de Kruisgraaf en Hoogbos in Voeren

Een bezoek aan het Vlaamse buitenbeentje Voeren is altijd een beetje speciaal. Tussen Mheer, Noorbeek en ’s-Gravenvoeren ligt het stille natuurgebied van Altenbroek, de Kruisgraaf en Hoogbos. Het heeft een uitgesproken reliëf, weinig visuele verstoring en beschermde plant- en diersoorten. Her en der werden ligstoelen neergepoot om extra te kunnen genieten van het stiltelandschap.

Voor meer info contacteer je het Bezoekerscentrum Voerstreek.  

 

landschap-heide-bis.jpg

 

7. De Kalmthoutse Heide in Kalmthout

Sinds eind 2016 kan ook natuurgebied de Kalmthoutse Heide zich officieel stiltegebied noemen. Het domein wordt gekenmerkt door uitgestrekte heidegebieden en landduinen, met prachtige vergezichten die de stilte extra benadrukken.

Meer info vind je hier en hier.   

 

8. Dender-Mark in Galmaarden, Geraardsbergen en Ninove

In de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, tussen de rivieren Dender en Mark, ligt een stil gebied van circa 28 km², grotendeels in agrarisch gebied. Er werden vier stiltepaden uitgestippeld, die je alleen of begeleid door een stiltegids kan bewandelen. Dit stiltegebied was het eerste met een kwaliteitslabel, en bestaat al sinds 2001.

Meer info vind je hier.  

 

 

Ter info: stiltegebied met 1 of 3 sterren

Om een kwaliteitslabel voor hun stiltegebied te verkrijgen, kunnen gemeenten of provincies bij het Departement Leefmilieu, Natuur & Energie een aanvraag indienen. Die voert dan een akoestisch onderzoek uit, en geeft het gebied op basis van een aantal criteria een beoordeling van 1 tot 3 sterren. Meer info over de erkenningsprocedure en de criteria waaraan een stiltegebied moet voldoen, vind je hier

 

 

Bron: www.lne.be

Gerelateerde artikels