@livewireStyle
header.home link

5 x herken jij de bij (en haar vrienden)?

Herken jij deze 5 soorten geel-zwarte kriebeldiertjes? Zo weet je of ze kunnen prikken en hoe je ze naar je tuin lokt.
29 mei 2019  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:23

Herken jij deze 5 soorten geel-zwarte kriebeldiertjes? Zo weet je of ze kunnen prikken en hoe je ze naar je tuin lokt.


1. De solitaire bij
leeft niet in een kolonie, maar in gaatjes in de grond of in zonnige muren van ons huis. Ze verzamelt stuifmeel en een beetje honing, waar ze een eitje op legt. De larve groeit en het insect overwintert als pop. Het volgend jaar wordt ze geboren en vliegt ze uit. Haar angel is klein en meestal niet stevig genoeg om door onze huid te prikken.

solitairebij.png

 

2. De wesp
kennen we het best van het vervelend gedrag rond limonade of rijp fruit. Koninginnen overwinteren en maken nieuwe kolonies in het voorjaar. Ze gaan op zoek naar kleine kiertjes die uitgeven op droge zolders of valse plafonds. De angel van de wesp breekt niet af bij het prikken, zodat zij verschillende keren kan toeslaan.

wesp.png

 

3. De honingbij
leeft het hele jaar door in kolonie en woont meestal bij een imker. Ze vermeerdert zich doordat nieuwe koninginnen met een deel van het volk vertrekken om een kolonie te stichten. Als een bij uitzonderlijk prikt om zich te verdedigen, breekt de angel meestal af. Het diertje overleeft dat bijna nooit. De grootste belager van de bij is de varroamijt, een spinnetje dat de bijen leegzuigt.

honingbij.png

 

4. De hommel
deze aardige dikkerd zie je overal. Door zijn dikke jas kan hij van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat op stap. Met zijn bruut enthousiasme is hij een meester in het bestuiven. In het nestje dat meestal uit een oud muizenhol of nestkastje bestaat, worden in augustus een aantal supergrote koninginnen geboren. Die houden een winterslaap en stichten in het voorjaar een nieuwe kolonie.

hommel.png

 

5. De zweefvlieg
geniet van zijn verwarrend uiterlijk. Zijn kleur, vorm en gedrag doen denken aan de wesp. Dit noemen we mimicry: een plant of een dier visueel of akoestisch nabootsen om aanvallers af te schudden. De zweefvlieg behoort tot de groep van de vliegen en heeft geen angel en maar één paar vleugels.

zweefvlieg.png

 

 

[credits foto's en tekst: https://weekvandebij.be/bijenkrant-2019 ]

Gerelateerde artikels