Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Agenda
26 Aug
tot
26 Aug

22ste Levend Erfgoed Expo

Locatie: Provinciaal Domein Puyenbroeck Wachtebeke

Neushoorns, tijgers, ijsberen … daaraan denken we allemaal wanneer het over bedreigde diersoorten gaat. Maar de laatste decennia zijn ook heel wat Belgische, streekeigen rassen van landbouw- en neerhofdieren verdwenen. Of ze staan op het punt te verdwijnen. Door de industrialisering en specialisering hebben ze geen plaats meer in de moderne landbouw, en slechts enkele gespecialiseerde en hoogproductieve rassen blijven over. Nochtans bezitten deze rassen een schat aan genetisch materiaal, en daarom zet Steunpunt Levend Erfgoed zich al meer dan 20 jaar in voor het behoud van deze streekeigen cultuurrassen.

Op zondag 26 augustus organiseert Steunpunt Levend Erfgoed voor de 22ste keer de Levend Erfgoed Expo in het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Op het evenementeneiland in het centrum van het domein kun je honderden geiten, schapen, honden, runderen, trekpaarden … bekijken en worden ook tal van dieren te koop aangeboden. Door het huidig verbod op het verhandelen en tentoonstellen van pluimvee door niet-professionelen moet de expo het dit jaar stellen zonder hoenders, kalkoenen, ganzen, eenden …, maar er zijn wel nog keuringen van lokale boerderijdieren, demonstraties met Belgische hondenrassen, huifkartochten, oude ambachten, een hoefsmid … Heel wat te beleven en te bezichtigen dus.

Daarnaast wordt voor het eerst ook de Nationale Prijskamp Vlaams Paard georganiseerd, bestaande uit verschillende proeven met Vlaamse paarden (het grootste paardenras ter wereld). En naast diverse demonstraties is er om 15u een mooie koetsenparade.

De Levend Erfgoed Expo is open van 10u tot 18u, en is gratis voor iedereen. Inschrijven is niet nodig.